Bio

TH_hoop

Toen Tangled Horns twee jaar geleden ‘Immovable Object’ op de mensheid losliet, maakte de band meteen duidelijk dat de plaat deel uitmaakte van een tweeluik. Beide albumszouden elkaar aanvullen én mekaars tegenpolen zijn. ‘Unstoppable Force’, deel twee van de duologie, moest, in tegenstelling tot het zware ‘Immovable Object’, veel energieker en agressiever klinken. Dit bleek geen dreigement, maar een belofte…

Blijven volhouden dat je als band niet in een vakje geduwd wil worden resulteert uiteindelijk in het bestendigen van een eigen smoel. Zoveel is zeker als het gaat over Tangled Horns. Dat die smoel dan ook nog eens af en toe een stevige moker weet uit te delen, speelt als vanzelfsprekend in het voordeel van het vijftal uit Antwerpen.

Antwerpen, jawel, ook al blijven de wortels van de heren van Tangled Horns onlosmakelijk verbonden met de Belgische Noorderkempen. Het mag duidelijk zijn dat in de nieuwste release ook de kenmerkende rusteloosheid van een metropool is geslopen. Muzikaal gezien speelt vooral de tegenstelling tussen ‘Immovable Object’ en het nieuwe ‘Unstoppable Force’ een grote rol. De zes songs op het tweede luik van de conceptplaat laten een band horen die ontegensprekelijk voortgaat op zijn elan, zonder oogkleppen te dragen en voortbordurend op hun nog steeds indrukwekkende live-reputatie.

Het logge stonergevoel waarmee de band af en toe flirt maakt op ‘Unstoppable Force’ plaats voor een nietsontziende vastberadenheid die men wel eens durft te linken aan de energie van de grunge uit de jaren negentig. Een ritmesectie die erin slaagt om ‘vet’ met ‘verfijnd’ te doen rijmen en gitaargeweld dat doet denken aan het auditieve equivalent van een even gigantische als onverwachte muilpeer, dat is waar Tangled Horns in 2016 voor staat. Tel daarbij een frontman die er op geen enkel moment voor terugdeinst om zichzelf te verliezen in songs die even meeslepend als dynamisch klinken en dan weet u meteen waaraan u zich kan verwachten.

Met ‘Unstoppable Force’ maakt Tangled Horns hun concept dat ze twee jaren geleden bedachten af. Daar waar men op zo’n moment van een voltooiing zou kunnen spreken, geeft de band aan dat ze net dat zijn: een niet te stoppen kracht…

Tangled Horns is:

Kris Martens (drums),
Raf Vorsselmans (bass),
Bert Dufraing (guitar),
Stef Kustermans (guitar),
Tim Vandeplas (voice).